mgr Piotr Zduńczyk
Dietetyk kliniczny i mikrobiolog. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Absolwent studiów na kierunku dietetyka Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy ( dawniej Akademia Medyczna w Bydgoszczy). Swoją wiedzę pogłębiał na studiach podyplomowych „Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie” na Akademii Wychowania Fizycznego im. Józefa Piłsudskiego w Warszawie oraz podczas licznych konferencji medycznych i szkoleń z zakresu dietoterapii nadwagi i otyłości, dietoterapii chorób przewlekłych oraz z zakresu żywienia. Dietetyk z dużym doświadczeniem w prowadzeniu dietetycznym osób z nadwagą/ otyłością, insulinoopornością i chorobami tarczycy ( np. Hashimoto). Z sukcesami prowadzi osoby z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego – zaparcia, biegunki, choroby zapalne jelit, choroba uchyłkowa jelit, SIBO, zespół jelita drażliwego. Specjalizuje się w również w najtrudniejszych dietach, jakimi są diety w chorobach nerek, wątroby i trzustki.
Ukończył również studia magisterskie na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego ze specjalnością mikrobiologia. Pracował jako asystent w Instytucie Biologii Doświadczalnej PAN. Interesuje się rolą mikrobioty jelitowej i jej wpływem na organizm człowieka. W swojej pracy, poza prowadzeniem zindywidualizowanej dietoterapii, zleca również celowane probiotykoterapie.
Swoją wiedzę praktyczną zdobywał w placówkach medycznych i szpitalach. Zalecenia dietetyczne opiera wyłącznie na szczegółowo przeprowadzonym wywiadzie, tak by były optymalnie dopasowane do stanu pacjenta. W swojej pracy stosuje wyłącznie sprawdzone rozwiązania oparte na uznanej, najnowszej wiedzy naukowej ( tzw. Medycyna Oparta na Faktach EBM) oraz własnym doświadczeniu i intuicji. Często pomaga osobom po wcześniejszych nieudanych próbach odchudzania oraz osobom z wieloma problemami zdrowotnymi, wielochorobowością. Specjalizuje się w dietoterapii chorób dietozależnych – cukrzyca, nadciśnienie, oraz dietoterapii chorób przewlekłych, takich, jak schorzenia tarczycy, trzustki, przewodu pokarmowego ( w tym choroba Leśniowskiego-Crohna) . Zajmuje się terapią nadwagi i otyłości oraz podejmuje się prowadzenia żywieniowego dzieci i młodzieży oraz osób aktywnych fizycznie i sportowców.